{{Message}}

Veelgestelde vragen

Hieronder vindt u een overzicht van veelgestelde vragen met praktische antwoorden. Heeft u een andere vraag, dan kunt u altijd even contact opnemen met onze gespecialiseerde klantenservice. U kunt ons op werkdagen van 8.15 tot 17.30 uur bereiken via 030 282 17 73 of ons contactformulier.


Klantenservice

Vragen over het masker

Bij een open systeem dient de lucht die u uitademt het masker te verlaten. Dit gebeurt via het uitademingsventiel bij de aansluiting met de slang. Het kan dus goed zijn dat u via het uitademingsventiel een luchtstroom in uw ogen voelt. Het uitademingsventiel mag niet afgeplakt worden. 

U kunt overdag oefenen met het dragen van het masker. Bijvoorbeeld tijdens het lezen of televisie kijken. Zo kunt u wennen aan het dragen van en het ademen via het masker. 

Dat is afhankelijk van uw situatie. De gemiddelde levensduur van een masker is 1 jaar. Als uw masker vervangen moet worden of stuk is, kunt u een nieuw masker bestellen via onze klantenservice.

U kunt het masker schoonmaken door deze in een lauwwarm sopje te stoppen met milde handzeep of shampoo. Laat het masker goed drogen voordat u weer gaat vernevelen.Vragen over de slang

Het kan zijn dat de slang vervuild is. U kunt deze doorblazen (waardoor het vuil verdwijnt) door het vernevelapparaat aan te zetten zonder dat de medicijnkamer is aangesloten.

Dit is niet de bedoeling. Wanneer er condens in de luchtslang komt, blaast u deze droog door het vernevelapparaat aan te zetten, zonder dat de medicijnkamer is aangesloten.

U kunt de slang doorblazen (waardoor de vervuiling verdwijnt) door het vernevelapparaat aan te zetten zonder dat de medicijnkamer is aangesloten. Op deze manier voorkomt u dat de slang op den duur gaat verstoppen.

De slang gaat gemiddeld een jaar mee. Als u heel veel vernevelt kan het zijn dat de slang eerder vervangen moet worden. Als uw slang vervangen moet worden of stuk is, kunt u een nieuwe slang bestellen via onze klantenservice.

Nee, u mag de slang nooit onderdompelen in water. U kunt de slang schoonmaken door deze door te blazen door het vernevelapparaat aan te zetten zonder dat de medicijnkamer is aangesloten.Vragen over de medicijnkamer

Mogelijk bent u vergeten het paddenstoeltje in de vernevelkamer te plaatsen. Wanneer u deze nog in uw bezit heeft, adviseren wij u deze in de medicijnkamer te plaatsen. Wanneer u deze niet meer heeft, vragen wij u contact op te nemen met onze klantenservice. Wij sturen u dan een nieuwe medicijnkamer toe. Het is helaas niet mogelijk om het paddenstoeltje los te leveren.

Mogelijk is de medicijnkamer vervuild. Het is belangrijk dat u de medicijnkamer na iedere vernevelbeurt ontvet.
U kunt hiervoor de volgende stappen volgen:

 • Haal de medicijnkamer na het vernevelen van de luchtslang. Haal het mondstuk of masker van de medicijnkamer.
 • Spoel de medicijnkamer en het mondstuk of masker af onder de kraan. Zo verwijdert u de laatste resten van de medicatie.
 • Maak een sopje van het lauwwarm water met een scheutje afwasmiddel. Haal de medicijnkamer uit elkaar door de dop los te draaien.
 • Plaats alle losse onderdelen van het medicijnkamer in het lauwwarme sop. Zorg dat het material goed is ondergedompeld en laat dit 10 tot 15 minuten weken. Alleen zo wordt de medicijnkamer goed ontvet.
 • Haal hierna de onderdelen weer uit het sop. Spoel ze af met schoon water en laat ze aan de lucht drogen op een niet-pluizende doek.
Daarnaast adviseren we de medicijnkamer iedere dag te desinfecteren. Dit kan door uitkoken of door middel van onderdompelen in alcohol (70%). Hieronder beschrijven wij stap voor stap deze methodes.

Desinfecteren door middel van uitkoken
Belangrijk is dat de medicijnkamer en het mondstuk tijdens het uitkoken in elkaar gedraaid zijn. Zo voorkomt u vervorming van de vernevelset door verhitting.

 1.        1. Kook de verneveleset gedurende 10 minuten uit in ruim water met een scheut afwasmiddel.
 2.        2. Haal na 10 minuten alle onderdelen uit het water en spoel af met lauwwarm schoon water. Schud tot slot alle
             onderdelen uit en laat ze aan de lucht drogen op een niet-pluizende doek.

Het is belangrijk dat u de medicijnkamer na iedere vernevelbeurt ontvet. U kunt hiervoor de volgende stappen volgen:

 1.        1. Haal de medicijnkamer na het vernevelen van de luchtslang. Haal het mondstuk of masker  van de
             medicijnkamer.
 2.        2. Spoel de medicijnkamer en het mondstuk of masker af onder de kraan. Zo verwijdert u de laatste resten van
             de medicatie.
 3.        3. Maak een sopje van lauwwarm water met een scheutje afwasmiddel. Haal de medicijnkamer uit elkaar door de
             dop los te draaien.
 4.        4. Plaats alle losse onderdelen in het lauwwarme sop. Zorg dat het materiaal goed is ondergedompeld en laat dit
             10 tot 15 minuten weken. Alleen zo wordt de medicijnkamer goed ontvet.
 5.        5. Haal hierna de onderdelen weer uit het sop. Spoel ze af met schoon water en laat ze aan de lucht drogen op
             een niet-pluizende doek.

Alcohol wordt niet bij alle medische indicaties vergoed door de zorgverzekeraar. Wanneer het niet vergoed wordt, kunt u op eigen kosten alcohol aanschaffen bij uw apotheek. Voor het reinigen wordt minimaal 70% alcohol geadviseerd.

Als de medicijnkamer begint te sputteren of te haperen betekent dit dat de medicatie bijna op is en de verneveling klaar is. Er blijft altijd een kleine hoeveelheid van de medicatie achter in de medicijnkamer.

In de medicijnkamer blijft altijd een kleine hoeveelheid medicatie over dat niet verneveld is. Uw voorschrijver heeft hier al rekening mee gehouden. U krijgt dus de juiste hoeveelheid medicatie binnen.Vragen over de vernevelapparatuur

Mogelijk is het filter van uw apparaat vervuild. Vervang het filter volgens de instructies in de handleiding van het apparaat. Stop het nieuwe filter in het apparaat en controleer of het geluid minder is geworden. Als het geluid niet is veranderd, vragen wij u contact op te nemen met onze klantenservice.

Wij vragen u contact op te nemen met de klantenservice. Zij kunnen u een nieuw apparaat toesturen.

Het apparaat zelf heeft in principe geen onderhoud nodig. U kunt het voorzichtig afstoffen met een vochtige doek. 

Ja. Wij adviseren u de dekking van uw reisverzekering te controleren. Het is wellicht mogelijk een reisverzekering af te sluiten waarbij de waarde van het vernevelapparaat gedekt wordt. 

Dat is afhankelijk van uw situatie. Een vernevelapparaat gaat gemiddeld 5 jaar mee. Als u twijfelt over het functioneren van het apparaat, kunt u contact opnemen met onze klantenservice. Zij beoordelen de situatie en kijken of er een ander vernevelapparaat naar u kan worden toegestuurd.

Nee. Uw vernevelapparaat heeft in principe geen onderhoud nodig als u de filters periodiek vervangt. In de handleiding van uw vernevelapparaat leest u hoe u de filters van uw vernevelapparaat kunt vervangen.Vragen over onderhoud

Nee. Uw vernevelapparaat heeft in principe geen onderhoud nodig als u de filters periodiek vervangt. In de handleiding van uw vernevelapparaat leest u hoe u de filters van uw vernevelapparaat kunt vervangen.

De accu van uw mobiele vernevelaar kan na een periode minder worden. Als u twijfelt over het functioneren van accu van het apparaat, kunt u contact opnemen met onze klantenservice. Zij kunnen de situatie beoordelen en kijken of er een andere accu kan worden verstrekt. Vragen over filters

Dit ligt aan uw vernevelapparaat. In de meeste gevallen vindt u deze aan de zijkant van het vernevelapparaat. Wij sturen u elk jaar een jaarvoorraad filters. In de gebruikershandleiding van uw apparaat leest u hoe u het filter vervangt.

Het filter vervangt u in de meeste gevallen vier keer per jaar. Kijkt u de handleiding van uw vernevelapparaat hoe u de filters vervangt en hoe vaak u deze dient te vervangen.  

Door vocht of medicatie kan het zijn dat het filter zich heeft vastgezogen in het apparaat. U kunt met behulp van een pincet of een tangetje het filter uit het apparaat verwijderen. Dit beschadigt het apparaat niet. 

U ontvangt elk jaar een jaarvoorraad filters passend bij uw vernevelapparaat. Mocht u onverhoopt meer filters nodig hebben, dan kunt u contact met ons opnemen via onze klantenserviceVragen over verneveling met een gesloten systeem (antibiotica)

U draait het filterhuis uit elkaar en verwijdert het filterpad. Het filterpad kunt u weggooien. U spoelt het filterhuis en de onderdelen af onder de kraan. Maak een sopje van lauwwarm water met een scheutje afwasmiddel. Plaats alle losse onderdelen in het lauwwarme sop. Zorg dat het materiaal goed is ondergedompeld en laat dit 10 tot 15 minuten weken. Alleen zo worden de onderdelen goed ontvet. Haal hierna de onderdelen weer uit het sop. Spoel ze af met schoon water en laat ze aan de lucht drogen op een niet-pluizende doek.

Nee, het is belangrijk dat u de onderdelen na iedere vernevelbeurt ontvet. U spoelt de onderdelen af onder de kraan. Maak een sopje van lauwwarm water met een scheutje afwasmiddel. Plaats alle losse onderdelen in het lauwwarme sop.  Zorg dat het materiaal goed is ondergedompeld en laat dit 10 tot 15 minuten weken. Alleen zo worden de onderdelen goed ontvet. Haal hierna de onderdelen weer uit het sop. Spoel ze af met schoon water en laat ze aan de lucht drogen op een niet pluizende doek.

Na elke vernevelbeurt dient u een nieuw filterpad in het filterhuis stoppen. 

Nee, u dient na elke vernevelbeurt een nieuw filterpad in het filterhuis te stoppen.

Uw voorschrijver heeft aangegeven hoeveel medicatie u dient te vernevelen per verneveling.

Ja, in de medicijnkamer blijft altijd een kleine hoeveelheid medicatie over dat niet vernevelt is. Uw voorschrijver heeft hier al rekening mee gehouden. U krijgt dus de juiste hoeveelheid medicatie binnen.

U kunt voor verschillende medicatie dezelfde medicijnkamer gebruiken. Wij adviseren u de medicijnkamer wel eerst schoon te maken voordat u het volgende medicament gaat gebruiken. 

Ja. Als u naast luchtwegverwijders ook slijmoplossers gebruikt. Wij adviseren u hierover contact op te nemen met uw voorschrijver. 

Ja. Als u naast Pulmozyme ook andere medicatie vernevelt, dan gebruikt u voor de Pulmozyme de medicijnkamer met de witte dop en het witte mondstuk. 

U vernevelt antibiotica altijd met een filterhuis en filterpads. Dit filterhuis en filterpads zorgen er voor dat er geen antibiotica in de omgeving terecht komt. Dit is belangrijk omdat andere personen in uw omgeving anders resistent kunnen worden omdat zij ook de antibioticanevel inademen. Door het gebruik van het filterhuis en filterpads komt deze nevel in de filterpad en niet in de omgeving terecht. 

Het filterhuis dient altijd aan de onderkant te hangen.

Wij adviseren altijd om het mondstuk te gebruiken omdat hierdoor de medicatie niet verloren gaat in het masker. Bij kinderen wordt vaak voor het masker gekozen, omdat zij het lastiger vinden om met een mondstuk te vernevelen. Vanaf het 3e levensjaar kan een kind al leren met een mondstuk te vernevelen. Vraag uw voorschrijver naar de mogelijkheden.

Wij adviseren u om de maskers te bewaren als u alleen gebruik maakt van het mondstuk. Als uw mondstuk defect is, kunt u tijdelijk het masker gebruiken om toch te kunnen vernevelen.

De extra vernevelset is een noodset. U kunt de onderdelen uit deze set gebruiken als u uw huidige onderdelen kwijt bent of deze stuk zijn. De slang en het mondstuk uit de extra vernevelset kunt u gedurende een half jaar tot een jaar gebruiken. De medicijnkamer kunt u maximaal een week gebruiken. Deze is te herkennen aan de donkerblauwe dop. Deze medicijnkamer mag niet worden uitgekookt of schoongemaakt. Zodra u de medicijnkamer uit de extra vernevelset gaat gebruiken, willen wij u vragen direct contact op te nemen met onze klantenservice. Zij sturen u dan een nieuwe medicijnkamer toe.

Hiertoe is een mogelijkheid wanneer u meer dan 6 keer per dag vernevelt. Wij hebben hiervoor wel altijd een aanvraagmachtiging nodig en adviseren u dan ook om dit met uw voorschrijver te overleggen.

Wij adviseren u te overleggen met uw voorschrijver. Wanneer u samen met uw voorschrijver besluit te stoppen met de therapie, verzoeken wij u contact op te nemen met onze klantenservice. Zij maken een afspraak met u over inlevering van de apparatuur. Stuur nooit zomaar het vernevelapparaat aan ons retour maar neemt u altijd eerst contact op met onze klantenservice.