Snel en efficiënt een aanvraag indienen voor medische hulpmiddelen en voeding via ons Extranet.

{{Message}}

Nieuws

Snel naar nieuws over:                                                                                                                         


Algemeen

Bij Mediq doen we onze uiterste best om het coronavirus (COVID19) buiten de deur te houden. Hierbij richten we ons zowel op de continuïteit van onze leveringen en van onze medische dienstverlening als op de veiligheid en gezondheid van onze medewerkers, klanten en andere relaties. Lees meer.


Medische voeding

De Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) vraagt via een brandbrief iedereen om alert te zijn op ondervoeding bij ouderen in thuisisolatie. Door tijdige signalering en gerichte deskundige ondersteuning zijn de negatieve effecten hiervan te voorkomen. Laten we extra goed op onze ouderen letten.

Al langer bestaat consensus dat een hogere eiwitinname bij ouderen en bij ziekte gunstig is voor behoud (en herstel) van de voedingstoestand. Een grote groep kwetsbare ouderen loopt door de hogere behoefte enerzijds en afname in eetlust anderzijds risico op ondervoeding.

Mediq Tefa volgt de ontwikkelingen en de mogelijkheden die er zijn met eiwitverrijkt eten en drinken voor deze ouderen en levert nu ook exclusief de producten van Carezzo. Wilt u meer informatie over Carezzo en onze leveringsmogelijkheden? Neem dan contact op met uw accountmanager.

Nutricia heeft problemen met het leveren van Infatrini Peptisorb 200 ml. Naar verwachting is deze voeding week 26 weer voorradig.

Heeft u vragen? Wij staan voor u klaar. U kont onze klantenservice op werkdagen van 8.15 tot 17.30 uur bereiken via 030 282 12 24 of sondevoeding@mediqtefa.nl.

Graag willen wij u informeren over de verandering van de verpakking en de samenstelling van Nutrison Concentrated. Met de wijziging van de verpakking naar een fles gaat Nutrison Concentrated tevens over naar een andere eiwitsamenstelling. Hiermee krijgt het product dezelfde eiwitsamenstelling als andere Nutrison varianten.

Heeft u nog vragen? Wij staan graag voor u klaar. U kunt onze klantenservice op werkdagen van 8.15 tot 17.30 uur bereiken via 030 282 12 24 of sondevoeding@mediqtefa.nl.

Sinds 1 januari 2019 is slechts eenmalig een volledige verklaring dieetpreparaten van Zorgverzekeraars Nederland nodig bij de start van sondevoeding voor chronisch gebruik. Op het bestaande formulier kon echter maximaal 12 maanden als behandelduur worden aangegeven. Zorgverzekeraars Nederland heeft per 1 maart 2019 dit aangepast op het formulier zodat sondevoeding voor onbepaalde tijd kan worden voorgeschreven vanaf het eerste voorschrift. Hiermee zijn herhaalmachtigingen niet meer nodig.

U vindt het aangepaste ZN-verklaring hier. Ook in ons voorschrijfsysteem wordt deze wijziging verwerkt. Zodra dit gereed is, brengen wij u hiervan op de hoogte. Tot die tijd vragen wij u vriendelijk het in het opmerkingenveld aan te geven.

Heeft u hierover vragen? Uw accountmanager staat voor u klaar.

Mediq Tefa kan in navolging van de sondevoeding, nu ook drinkvoeding en dieetpreparaten leveren aan CZ-verzekerden. CZ en Mediq Tefa hebben afspraken gemaakt rondom de leveringen en vergoeding van deze producten. We zijn blij te kunnen vermelden dat vanaf januari 2019 CZ-verzekerden voor alle typen medische voeding bij ons terecht kunnen.

Heeft u interesse of heeft u hierover vragen? Uw accountmanager staat voor u klaar.

Vanaf juli heeft Nutricia 3 nieuwe smaken aan het assortiment Nutridrink Compact Protein toegevoegd. Twee unieke smaken en een variant met een neutrale smaak. De innovatieve smaken zijn:

  • Pittige tropical-gember: de smaak van tropische vruchten vermengd met gember. Deze smaak zorgt voor een mild pittig mondgevoel.
  • Verfrissende rode vruchten. Deze maak zorgt voor een verkoelend mondgevoel.

Deze twee unieke smaaksensaties zijn ontwikkeld om smaakverandering aan te pakken. In totaal kunt u nu 9 verschillende smaken Nutridrink Compact Protein bij ons aanvragen

Vanaf week 28 wijzigt Vitaflo de samenstelling van de TYR, HCU en MSUD coolers. Het gehalte aan enkele micronutriënten is licht aangepast. Deze is aangepast aan de meeste recente Europese aanbevelingen in navolging van PKU cooler

Hero haalt Hero Baby Allergy Care uit het assortiment. De reden hiervoor is de introductie van de Hero baby Nutrasense Pep 1 en 2 van vorig jaar. Dit betekent dat het product vanaf juli niet meer te bestellen is. 

Nutricia wijzigt de verpakking van de verschillende sondevoedingen vanaf juli 2018 tot en met medio 2019. De verpakking wijzigt naar een stevige fles met hersluitbare dop. De samenstelling wijzigt niet. Daarnaast blijft het gebruik voor uw cliënt hetzelfde, de pompset past op dezelfde wijze op de fles als de huidige verpakking.

Meer informatie is hier beschikbaar of neem bij vragen contact op met onze klantenservice. 

Nutricia introduceert een nieuw product. Neocate Syneo is de enige aminozuurvoeding voor kinderen van 0-12 maanden waaraan pre- en probiotica is toegevoegd. Bij de dieetbehandeling van koemelkallergie, meervoudige voedselallergie en andere indicaties waarbij een dieet op basis van aminozuren zoals Neocate LCP wordt aanbevolen, kan nu ook Neocate Syneo voorgeschreven worden. U kunt Neocate Syneo nu bij ons aanvragen via Extranet.


Infuustherapie

Met trots introduceren we de vernieuwde leidraad infuustherapie. De leidraad over infuustherapie buiten het ziekenhuis is op initiatief van Mediq, en onder toezicht van de V&VN en NVZA, samen met een team van zorgprofessionals verbeterd en uitgebreid.

De beste keus voor de beste zorg
Bij infuustherapie buiten het ziekenhuis zijn veel professionals uit verschillende beroepsgroepen betrokken. Hierdoor wordt de infuustherapie vaak op verschillende manieren uitgevoerd. Door het opstellen van uniforme richtlijnen en beslisbomen wordt het kiezen van de meest efficiënte en doelmatige therapie eenvoudiger. Deze richtlijnen en beslisbomen vindt u in de vernieuwde leidraad.

Wilt u de leidraad inzien, klik hier voor meer informatie. Heeft u vragen over de leidraad? Neem dan contact op met uw accountmanager.

Vanaf 29 oktober werkt Mediq Tefa voor de bezorging van de pakketten met geneesmiddelen samen met een nieuwe partner. Omega Logistics is een vervoerder die gespecialiseerd is in het vervoeren van geneesmiddelen en toebehoren. Deze samenwerking stelt ons in staat om onze service aan u en uw patiënt naar een hoger niveau te brengen.

Werkwijze

  • De bezorging van pakketten met geneesmiddelen uit onze bereidingsapotheek of combinatieleveringen van medicijnen en medische hulpmiddelen worden verzorgd door Omega Logistics.
  • Bezorging van medische hulpmiddelen zonder medicatie worden door PostNL verzorgd.
Berichtgeving voor bezorging
De avond voorafgaand aan de bezorging wordt automatisch een e-mail en/of een sms met het geplande tijdstip van afleveren in een tijdsvenster van 2 uur verzonden. Hierin staan de gegevens waarmee de bezorging gevolgd kan worden. Dit geldt ook wanneer een tweede bezorgpoging nodig is.

Wij vertrouwen er op dat het vervoer van de medicijnen en medische toebehoren bij Omega in goede handen is.

Per 1 juni introduceert Eurocept Pharmaceuticals SENDOLOR (morfinehydrochloridetrihydraat) 100 ml oplossing voor infusie in een infuuszak. Hierdoor kan het zijn dat uw apotheek geen cassettes meer levert. Eurocept heeft alle apothekers, huisartsen en zorgverzekeraars hiervan op de hoogte gebracht.

De belangrijkste verandering
Wanneer uw apotheek bereide morfine aanlevert, dan is het per 1 juni geen vanzelfsprekendheid dat u de medicatie in een cassette aangeleverd krijgt. Dit komt doordat de morfine voortaan kant en klaar geregistreerd in een infuuszak beschikbaar is. Let daarom bij uw aanvraag op het volgende:

  • Wees alert op hoe uw apotheek de bereide medicatie aanlevert, in infuuszak of cassette.
  • Zorg dat u bij de aanvraag van een startpakket de juiste medische hulpmiddelen selecteert, geschikt voor infuuszak of cassette. Neemt u de materialen mee vanuit uw depot? Let dan op dat u de juiste medische hulpmiddelen meeneemt naar de patiënt.
  • Meld bij uw aanvraag voortaan altijd of de medicatie in een infuuszak of cassette wordt aangeleverd. Dit kunt u aangeven op ons aanvraagformulier.
Werkt u overwegend met een spuitpomp en bereidt u als thuiszorg de medicatie zelf? Dan is de introductie van SENDOLOR mogelijk niet van invloed op uw werkzaamheden.

Contact
Heeft u nog vragen? Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met uw accountmanager of onze klantenservice.

Fabrikant Smiths Medical heeft aangegeven een aantal kritische producten tijdelijk niet meer te kunnen leveren. Hierdoor voorzien wij dat wij op korte termijn in slechts zeer beperkte mate CADD-cassettes, -infuussets en toebehoren te kunnen leveren. Lees hier het bericht van Smiths Medical voor meer informatie.

Wij werken momenteel hard aan een oplossing zodat u de dienstverlening kunt blijven ontvangen die u van ons gewend bent. Daarnaast zijn we ook alternatieven aan het opstarten. De betrokken klanten verwachten wij op zeer korte termijn te kunnen voorzien van meer informatie.

Wij adviseren u onze website in de gaten te houden. Heeft u naar aanleiding van dit bericht toch nog een vraag die niet kan wachten? Wij helpen u graag verder. Kijk bij contactgegevens hoe u ons kunt bereiken.

Wegens het succes van voorgaande edities van het symposium Technische thuiszorg organiseert Mediq Tefa dit jaar wederom het symposium over infuustherapie buiten het ziekenhuis. Dit keer op dinsdag 3 april. Nieuw dit jaar: het programma is zo opgesteld dat het niet alleen geschikt is voor verpleegkundigen, maar ook voor beleidsmakers, managers en (poli)apothekers. Dit jaar staat het thema 'bruggen bouwen' centraal. Op een interactieve manier wordt er kennis en ervaringen gedeeld over infuustherapie buiten het ziekenhuis.

Programma en aanmelden
Bent u nieuwsgierig naar het volledige programma? U kunt het programma hier raadplegen. Daarnaast kunt u zich hier aanmelden voor het symposium op 3 april. Accreditatie is aangevraagd.

Locatie
Het symposium Infuustherapie buiten het ziekenhuis wordt gehouden op Landgoed Zonheuvel in Doorn. Parkeren is mogelijk op het terrein. Komt u liever met het openbaar vervoer? Vanaf station Driebergen is er een pendelbus beschikbaar. 

Donderdag 22 juni vond voor de vierde keer het landelijke Mediq symposium Technische Thuiszorg plaats. Dit keer in het NBC Congrescentrum in Nieuwegein. Het symposium stond in het teken van samen over de grenzen heen kijken. Met een opkomst van zo’n 120 deelnemers, was dit het drukstbezochte symposium Technisch Thuiszorg tot dusver.

Grote opkomst
Wegens het succes van het Mediq symposium Technische Thuiszorg in 2016 was dit jaar besloten om het symposium twee keer te houden: op dinsdag 14 maart en donderdag 22 juni. Met een opkomst van in totaal 215 deelnemers konden beide symposia wederom een groot succes worden genoemd. “Wij hebben vele positieve reacties ontvangen over zowel de inhoud als de mogelijkheid om te netwerken. Als organisator zijn wij daarnaast erg blij met de komst van zowel technische thuiszorgmedewerkers als transferverpleegkundigen. Verbinden, het uitwisselen van kennis en ervaringen, dat is precies de reden waarom wij dit organiseren.”, aldus Gijs Heeres, Salesmanager Infuustherapie.

Samen over de grenzen heen kijken
Het thema van het symposium Technische Thuiszorg dit jaar was ‘Samen over de grenzen heen kijken’. Naast dat met een internationaal aanbod aan sprekers letterlijk over de grenzen heen werd gekeken, werd dit ook figuurlijk gedaan door over de grenzen van het ziekenhuis te kijken: Hoe behandelen we patiënten buiten het ziekenhuis en wat is de huidige werkwijze en opzet van Technische Thuiszorgteams zowel in binnen- als buitenland?

Op het symposium waren verschillende stands aanwezig die enthousiast door de deelnemers werden bezocht, onder andere van Fresenius Kabi, Smiths Medical, 3M, V&VN, Baxter, BD, B Braun en Vygon. Aan het einde van de dag konden bezoekers deelnemen aan workshops waarbij verschillende zorgprofessionals verder ingingen op het uitvoeren van zorg buiten het ziekenhuis in de thuisomgeving.

Meer informatie
Meer informatie over de onderwerpen die besproken zijn, en enkele presentaties, vindt u op onze website. Tevens, vindt u hier ook onze Leidraad Infuustherapie.

Kinderen die een oncologische behandeling bij het Emma Kinderziekenhuis AMC in Amsterdam volgen, hebben in het kader van een pilot de mogelijkheid gekregen om chemotherapie thuis toegediend te krijgen. Deze doorbraak wordt mogelijk gemaakt door een samenwerking tussen Mediq, Emma Kinderziekenhuis AMC en KinderThuisZorg. Hiervoor kwamen verpleegkundig specialisten kinderoncologie van KinderThuisZorg bij de kinderen thuis langs om te bepalen of hun fysieke toestand toediening van chemotherapie toeliet. Mediq zorgde voor veilige aflevering van het toedieningssysteem en de door het Emma Kinderziekenhuis bereide medicatie.

Veilige zorg in vertrouwde omgeving
“Verplaatsing van ziekenhuiszorg naar huis staat of valt met een goede organisatie en samenwerking”, benadrukt Xander Schrage, directeur Mediq Tefa. “De zorg van het ziekenhuis moet naadloos overlopen in veilige zorg thuis. Hiertoe hebben we met KinderThuisZorg en Emma Kinderziekenhuis AMC een integrale aanpak ontwikkeld. Zo ontstaan nieuwe mogelijkheden om in een vertrouwde omgeving de best mogelijke zorg te bieden.”

Gewoon de hele dag naar school
Om de kwaliteit te waarborgen, hebben Emma Kinderziekenhuis AMC, KinderThuisZorg en Mediq gedurende drie maanden een pilot uitgevoerd. Roemer (8) en Justin (8) hebben hieraan meegewerkt. Beide kinderen zijn te volgen op www.deproeftest.nl. “Ik hoop dat deze test kan doorgaan, dat zou heel fijn zijn”, vertelt Roemer. “Omdat het thuis is, kan ik gewoon de hele dag naar school”, zegt Justin. Tijdens de pilot is onderzocht of het gewenste effect wordt bereikt. Hiertoe hebben ouders op vaste momenten vragenlijsten over de kwaliteit van leven en sociale belasting ingevuld. Gezien de positieve resultaten van de pilot ligt het voor de hand om deze aanpak voort te zetten. Zorgverzekeraars worden daarom uitgenodigd om chemotherapie in de thuisomgeving te steunen. Dan kan deze zorgoplossing wellicht ook bij andere kinderziekenhuizen geïntroduceerd worden.

Wilt u meer lezen over deze pilot? Lees hier het volledige artikel.

Op 14 maart vond het 4e landelijk symposium Technische Thuiszorg plaats, georganiseerd door Mediq Tefa. Hier lanceerde de V&VN de leidraad Infuustherapie: een praktische gids die zorgprofessionals de weg wijst bij de uitvoering van infuustherapie buiten het ziekenhuis.

De beste keuzes voor de beste zorg
Infuustherapie buiten het ziekenhuis wordt door de diversiteit aan factoren en de vele betrokkenen vaak op verschillende manieren uitgevoerd. Dat leidt niet altijd tot de meest effectieve behandeling. Daarom heeft een team van zorgprofessionals gewerkt aan een leidraad die zorgt voor het maken van de beste keuzes bij de uitvoering van infuustherapie buiten het ziekenhuis. Zodat iedere betrokkene vanuit dezelfde overwegingen beslissingen neemt. En de patiënt optimale zorg, veiligheid en comfort krijgt.

Download de leidraad Infuustherapie

Vraag een exemplaar aan

Vraag een bezoek aan van een rayonmanager van Mediq Tefa

Nascholing infuustherapie bij u op locatie
Mediq Tefa biedt kosteloze nascholing aan. In twee uur wordt u meegenomen door de beslisbomen uit de leidraad. Zodat meteen helderheid wordt bereikt over de beste keuzes tijdens de therapie. De nascholing is geaccrediteerd door V&VN. Én wordt bij u op locatie gegeven.

Vraag informatie aan over het programma of deelname


Luchtwegzorg

Voor vernevel- en PEP-therapie hebben wij ons digitale voorschrijfsysteem geupdatet, zodat voorschrijvers nog sneller en efficiënter een aanvraag kunnen indienen of wijzigen. Hieronder de opvallendste voordelen voor u als zorgprofessional op een rij:

  • alles digitaal afgehandeld: van machtigingsaanvragen tot het bestellen van toebehoren
  • in een paar klikken het juiste vernevelapparaat voorgeschreven voor uw patiënt
  • compleet dossier in PDF-vormvernevelaar, toebehoren én medicatie via één weg digitaal aanvragen.
Wegwijzer Extranet
Om het de voorschrijver vernevel- en PEP-therapie zo gemakkelijk mogelijk te maken, hebben wij de belangrijkste handelingen op een rij gezet. Zo weet men precies welke stappen u kunt doorlopen op het vernieuwde Extranet.

Aan de slag
Voorschrijvers vernevel- en PEP-therapie direct aan de slag met het nieuwe Extranet. Om voor te schrijven, gaat u naar het Extranet en log in met de bij u bekende accountgegevens. Geen account? Ook dat is geen probleem. Vul het Extranet aanvraagformulier in of neem contact op met onze klantenservice via 030 282 17 73 of info@mediqromedic.nl.