Op werkdagen voor 17.00 uur besteld, is de volgende dag in huis.

Positietherapie bij positioneel slaapapneu

Tijdens de slaap ontspannen de spieren, dus ook die in de mond- en keelholte. Hierdoor blokkeren de tong en/of zachte delen in de keel de ademhaling. Dit wordt obstructief slaapapneu syndroom (OSA) genoemd en is de meest voorkomende vorm van slaapapneu. Het is mogelijk dat OSA wordt veroorzaakt door te slapen op de rug. Als u op uw rug ligt, valt uw tong naar achteren en blokkeert het de luchtweg. Er is dan sprake van positieafhankelijk obstructief slaapapneu syndroom (POSA). Bij POSA kan positietherapie een uitkomst bieden. Deze therapievorm zorgt ervoor dat u geleidelijk gewend raakt om op uw zij te slapen en daarmee de ademstops kan voorkomen. De Sleep Position Trainer (SPT) is in dit geval een effectief hulpmiddel.

De Sleep Position Trainer

De Sleep Position Trainer (SPT) is een klein en lichtgewicht hulpmiddel dat u met een ergonomische band om uw borst draagt als u slaapt. In de SPT zit een actieve sensor, geprogrammeerd met intelligente software. Deze meet continu uw slaaphouding en trilt zodra u op uw rug gaat liggen. Zo raakt u op een geleidelijke manier gewend aan op uw zij slapen. Uw slaapgedrag wordt opgeslagen in de sensor. U kunt de sensor (met bijgeleverde USB-kabel en software) gemakkelijk aansluiten op uw computer en uw slaapgedrag uitlezen. Op dit moment is het nog niet mogelijk om de software op een Mac computer te installeren. Bekijk bij Informatie en handleidingen de documentatie over de SPT.

Proefperiode

Als blijkt uit uw slaaponderzoek dat u lijdt aan POSA kunt u de SPT uitproberen tijdens een proefperiode van een tot drie maanden. Uw specialist vraagt deze proefperiode voor u aan. Er wordt een afspraak voor u ingepland in het ziekenhuis waarbij u de SPT plus de nodige instructie ontvangt. Na de proefperiode gaat u terug naar het ziekenhuis en wordt de positietherapie geëvalueerd. In overleg met uw behandelend specialist wordt er gekeken of u wel of geen baat heeft bij positietherapie en of u de SPT kan blijven gebruiken.

Contact

Heeft u vragen over de SPT? Bekijk onze veelgestelde vragen. Staat uw vraag hier niet tussen? Wij helpen u graag. U kunt ons op werkdagen van 8.15 uur tot 17.30 uur bereiken via telefoonnummer 030 282 11 85 of het contactformulier.


Check met uw zorgverzekeraar of u in aanmerking komt voor vergoeding uit de basisverzekering.


Mediq Tefa maakt gebruik van cookies.

Om de website van Mediq Tefa goed te laten werken en u de beste online ervaring te bieden, gebruiken we analytische en functionele cookies.