Op werkdagen voor 17.00 uur besteld, is de volgende dag in huis.

{{Message}}

OSA-therapie

Met onze jarenlange ervaring in het begeleiden van OSA-therapie bij slaapapneu vertellen wij u graag meer over slaapapneu en wat OSA-therapie inhoudt. 

Wilt u meer weten over overstappen naar OSA-therapie via Mediq? Klik hier.

Slaapapneu

Er wordt gesproken over slaapapneu als er 5 of meer ademstops per uur optreden tijdens het slapen. Deze ademstops treden meestal op door een vernauwing (obstructie) in de bovenste luchtwegen. 

Symptomen van slaapapneu

’s Nachts Overdag
Ademstops Grote vermoeidheid
Snurken Concentratieverlies
Wakker schrikken met verstikkingsgevoel Vergeetachtigheid
Nachtzweten Stemmingswisseling
Regelmatig uit bed moeten om te plassen Hoofdpijn in de ochtend
Droge mond bij het ontwaken Verminderde zin in seks en/of impotentie

Vormen van slaapapneu

Er zijn verschillende vormen van slaapapneu:
  • Obstructief slaapapneu (OSA)
    Tijdens de slaap ontspannen de spieren, dus ook die in de mond- en keelholte. Hierdoor blokkeren de tong en/of zachte delen in de keel de ademhaling. Dit wordt obstructief slaapapneu (OSA) genoemd en is de meest voorkomende vorm van slaapapneu.
  • Positieafhankelijk slaapapneu (POSA)
    Er is sprake van POSA wanneer de obstructie wordt veroorzaakt door te slapen op de rug. Wanneer u op uw rug slaapt, valt de tong naar achteren en blokkeert deze de luchtweg en dus de ademhaling. Lees hier meer over positieafhankelijke slaapapneu.
  • Centraal slaapapneu
    Centraal slaapapneu ontstaat wanneer de hersenen niet het signaal produceren dat aanzet om adem te halen tijdens de slaap.

Over OSA-therapie

Aan de hand van een slaaponderzoek (polygrafie) stelt uw behandelend arts vast of u obstructief slaapapneu (OSA) heeft en schrijft zo nodig OSA-therapie voor. Doel van de therapie is het aantal apneus te verminderen zodat de kwaliteit van uw slaap verbetert en de klachten afnemen. PAP-therapie is de meest voorkomende behandelmethode binnen OSA-therapie.

PAP-therapie

PAP-therapie staat voor Positive Airway Pressure, of ook wel positieve luchtwegdruk. Een PAP-apparaat blaast continu een luchtstroom door een flexibele slang naar een masker. Het masker wordt met een hoofdband op de juiste plaats gehouden. Zo wordt ervoor gezorgd dat als u slaapt de bovenste luchtweg open wordt gehouden. 

Wij ondersteunen u bij uw therapie

Als u start met de therapie meten onze gespecialiseerde Zorgcoaches u het best passende masker aan. Ook leggen zij aan u uit hoe u de apparatuur gebruikt. Om u verder op weg te helpen hebben wij een OSA e-learning ontwikkeld. Hierin leert u onder andere meer over OSA-therapie, reiniging en onderhoud en krijgt u tips & tricks over het juiste gebruik van uw apparaat. Benieuwd naar deze e-learning? Maak dan hier uw account aan.

OSA-zelfservice
Via onze OSA-zelfservice kunt u alles voor uw OSA-therapie zelf regelen. U kunt een bestelling plaatsen of uw therapiegegevens uploaden en verzendenWilt u tussentijds weten hoe het met uw therapie gaat? Ook daar hebben wij een oplossing voor: uitlezen op afstand.

Overstappen